Wat is Vinyasa flow yoga?

Vinyasa yoga is een dynamische vorm van yoga en is momenteel de meest voorkomende yogastijl. Vinyasa staat ook wel bekend als Flow yoga: je kunt het beste voor je zien als coördinatie van een flow van bepaalde houdingen op de beweging van de ademhaling. Je flowt als het ware van de ene naar de andere houding in een serie.

Wat is Vinyasa yoga en waar komt het vandaan?

De stijl stamt af van Ashtanga Vinyasa yoga. Het verschil zit hem in de vaste sets houdingen die Pattabi Jois voor ogen had bij Ashtanga yoga.

De benaming Vinyasa komt vanuit het Sanskriet en betekent ‘op een speciale manier’ (Vi) ‘plaatsen’ (Nyasa).

Zonnegroeten

Houdingen vanuit de Zonnegroet vormen de basis van Vinyasa flow yoga, deze worden opeenvolgend achter elkaar herhaald. Daarna volgen losse asana’s, om variatie binnen de flow toe te kunnen passen.

Het positieve effect op het lichaam kan op veel verschillende niveaus worden ervaren. Vinyasa wordt soms benoemd als yoga in aerobic stijl, vanwege de warmte die er binnen het spiermetabolisme ontstaat. Dat is waarom je alles er zo lekker uit kunt zweten tijdens een Vinyasa flow les: je geeft je lichaam de kans om afvalstoffen af te voeren en je huid krijgt een gezonde glans.

Ademhaling

De ademhaling tijdens het beoefenen van de Vinyasa is heel belangrijk. Iedere flouw serie wordt uitgevoerd met de juiste ritme van de in- en uitademhalingen. Het eind meditatie speelt bij Vinyasa Yoga een grote rol. Een goede ademhaling en meditatie zal voor meer rust, ontspanning en energie zorgen. Hierdoor voel je je lekker in je vel!

“Yoga is energie vinden in ontspanning;

Vrijheid in routine;

Zelfvertrouwen door zelfcontrole;

Energie van binnen en energie van buiten”

Vinyasa Flow Yoga wordt op donderdag om 19.00uur gegeven.

Interesse? Vraag nu een gratis proefles aan.